Ανακοίνωση
Γραφείο Διασύνδεσης - Εξυπηρέτησης Φοιτητών & Νέων Αποφοίτων

Κατηγορία ανακοίνωσης:Ανακοινώσεις Γραφείου Διασύνδεσης
Θέμα:- Διάλεξη του Jean-Pierre Sauvage: «Από τη χημική τοπολογία στις μοριακές μηχανές»

Κύκλος «CNRS»
Διάλεξη του Jean-Pierre Sauvage

Από τη χημική τοπολογία στις μοριακές μηχανές

28.11.2017, 19.00 μ | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων του CNRS, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκάλεσε τον Jean-Pierre Sauvage, βραβευμένο με το Νόμπελ Χημείας 2016, για μια ξεχωριστή διάλεξη στην Αθήνα.

Την τελευταία εικοσαετία ο τομέας των μοριακών μηχανών γνώρισε μια θεαματική ανάπτυξη. To ενδιαφέρον των χημικών για τέτοιου είδους συστήματα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Ιδιαιτέρως, η απανταχού παρουσία των σύνθετων δυναμικών συστημάτων στη βιολογία και ο βασικός χαρακτήρας αυτών των μηχανών στις περισσότερες διαδικασίες του έμβιου κόσμου παρότρυναν τους χημικούς να δημιουργήσουν σύνθετα παράγωγα των οποίων οι κινήσεις θυμίζουν αυτές των βιολογικών συστημάτων. Ο χημικός μπόρεσε με αυτόν τον τρόπο να αποδείξει ότι είναι ικανός να δημιουργήσει μόρια ή σύνολα μορίων με σύνθετες λειτουργίες, ακόμη και αν αυτές χαρακτηρίζονται από μια ακραία απλότητα σε σύγκριση με αυτές των κινητήριων πρωτεϊνών του έμβιου κόσμου.

Η διάλεξη θα δείξει πώς αυτός ο τομέας της μοριακής μηχανικής απορρέει κατά ένα μεγάλο μέρος από παλαιότερες έρευνες.

Ο Jean-Pierre Sauvage, o Fraser Stoddart και ο Bernard Feringa είναι οι τρεις βραβευμένοι με το Νόμπελ Χημείας 2016. Τιμήθηκαν ως οι τρείς σπουδαίοι πρωτοπόροι στον τομέα των μοριακών μηχανών.
Οι πρωτοποριακές έρευνές τους έθεσαν τις νανοτεχνολογίες σε μια καινούργια διάσταση, επινοώντας νανο-μηχανές ικανές να αναπαράγουν τις κινήσεις των έμβιων όντων.

H επιτροπή των Νόμπελ εξήγησε κατά τη διάρκεια της αναγγελίας της ότι «ο μοριακός κινητήρας βρίσκεται σήμερα στο ίδιο στάδιο με τον ηλεκτρικό κινητήρα του 1830, όταν οι επιστήμονες παρουσίαζαν μανιβέλες και ρόδες, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτό θα οδηγούσε στα ηλεκτρικά τρένα, στο πλυντήριο ρούχων, στους ανεμιστήρες και στα μίξερ».

Είναι πολύ πιθανό στο μέλλον αυτές οι μικροσκοπικές μηχανές «να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αντικειμένων όπως τα καινούργια υλικά, οι αισθητήρες και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας».
Ο Jean-Pierre Sauvage είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ομότιμος διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Υπερ-μοριακής Επιστήμης και Μηχανικής και έχει τιμηθεί με το αργυρό μετάλλιο του CNRS. Εισαγωγή : Γεώργιος Κόκοτος, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας

Ταυτόχρονη μετάφραση